pondělí 8. června 2015

Ostrov Fešáků, rok 1975

Fešáci tento tajuplný ostrov vymysleli na jedné chalupě na severu Čech, kde připravovali jejich první společný program. Ta chalupa na desce není, stejně, jako se na ni nevešly další důležité věci, které k jejich ostrovu neodmyslitelně patří: nějaká ta básnička Jana Turka, příznačný smích Tomáše Linky, Kostým Michala Tučného, ve kterém hraje Maryšu, nekonečné jevištní procházky Pavla Brumera při každé jeho písničce, neopakovatelné „dobrý den!“ Roberta Mouchy. Při poslechu této desky není patrný pohled Jindry Šťáhlavského, kterým elektrizuje dívky v sále, ani úsilí uměleckého šéfa Karla Poláčka, když vyrábí hlasy džungle v parodii na televizní pořad Přežijí rok 2000?


Škoda, že se na první desku Fešáků nedá taky vtěsnat jejich dlouhá a trpělivá cesta mezi naše špičkové skupiny. A aby byl pohled na Fešáky úplný, měli na tuto desku ještě natočit hádky o texty, představení pro děti, pokuty, tisíce kilometrů na silnicích všech kategorií, fotbalová utkání jejich kompletní jedenáctky či improvizovaný koncert pro nedělní chodce v pražské Stromovce. To všechno se ale na desku opravdu nevejde.

I kapacita LP má určité hranice. I tak se na desku vešly skoro všechny písničky, které patřily k jejich prvnímu společnému pořadu Ostrov Fešáků.

Připomeňte si tyto hity ZDE na YouTube!


Přejeme příjemný poslech.

Dostavník, rok 1985

Písničky pro volný čas. To je asi ten správný název pro tuhle desku. Sešli se na ní zkušení profesionálové vedle různých amatérů, interpreti, kteří nahráli již několik desek, vedle skupin, které to štěstí ještě nepotkalo a také už možná nikdy nepotká.


Co je spojuje?

Je to u většiny písniček především vlastní autorská tvorba a chuť podělit se o své názory na svět kolem nás. Repertoár těchto skupin můžete slyšet pravidelně v klubech a na festivalech. A v neposlední řadě je spojuje i to, že vyvrcholením jejich každoročního snažení byla PORTA.

Co je na nich rozdílné?

Věk jednotlivých skupin účinkujících a doba trvání jednotlivých skupin. Písničky jsou ze všech žánrů, které v té době PORTA zahrnovala, tzn. trampská písnička, folk a country, A také to, že každá skupina byla odjinud, ale ze stejného podhoubí.

Kapitán Kid, jeden ze zakladatelů PORTY napsal pro Minnesenery text na známou písničku K. Kristoffersona Why Me Lord (Dej mi tón). Hradecká Lokálka mírně poupravila hit skupiny Fešáci – Jaro, jehož autorem je další známá osobnost Jindřich Šťáhlavský. Skupina SEM TAM z Týna nad Vltavou, držitelé ocenění porty z let 1982 a 1983, představují písničku Návrat. Nemůže chybět ani Paleček a Janík, Wabi Daněk a další.

Celou desku můžete poslechnout ZDE na YouTube.
Přejeme příjemný poslech.