čtvrtek 1. ledna 2015

Nejlepší bluegrass roku 2014

Rok 2014 byl dalším skvělým rokem pro bluegrass. Možná by to mohlo znít jako klišé, protože vynikajících zahraničních kapel je spousta. Ale podle mě to nikdy nebyla víc pravda, jako v roce 2014. Je úžasné, kolik mladých lidí se začíná věnovat tomuto druhu akustické hudby. V zahraničí počet fanoušků této muziky neustále roste. Publikum na festivalech je stále větší. Což se ve srovnání s českou scénou nedá srovnat. Zde je situace trochu opačná, ale o tom někdy příště.

Veteráni bluegrassu, jako je Del McCoury, JD Crowe a Doyle Lawson (kterého jste mohli vidět na báječném koncertě v ČR) pokračovali v roce 2014 ve svých turné, kde představili své stěžejní písně své kariéry. Jiné, tradičně smýšlející, bluegrassové kapely nahrály nový a velice slušný materiál.
Např.:
Rhonda Vincent - Only Me,
Blue Highway -The Game (ti slaví 20 let jako kapela),
The Lonesome River Band - Turn on a Dime,
Michael Cleveland & Flamekeeper - On Down the Line

Ani newgrassové legendy 70. let nezůstaly pozadu. John Cowan, Jerry Douhlas, Béla Fleck, Sam Bush ani Tim O´Brien nezůstali pozadu a nahráli svěží desky s novou tvůrčí energií.
Nickel Creek v čele s Chrisem Thilem a Punch Brothers připravili nové album, která mají vyjít začátkem roku 2015 Objevily se i nové a progresivní kapely, kteří se slušným tempem derou na špičku zahraniční scény. Příkladem mohou být Greensky Bluegrass. No, uvidíme, jak se nadále bude vyvíjet moderní bluegrass. Musím ale zmínit to, že je mnohem experimentální a populární více než kdykoli před tím. Kdo se tedy umístil v desítce nejlepších bluegrassových alb, které stojí za to si poslechnout?

10) Frank Solivan and Dirty Kitchen - Cold Spell
9) Hot Rize - When I’m Free
8) Béla Fleck and Abigail Washburn - Béla Fleck & Abigail Washburn
7) Bryan Sutton - Into My Own
6) Greensky Bluegrass - If Sorrows Swim
5) Chatham County Line - Tightrope
4) The Earls of Leicester - The Earls of Leicester
3) Nickel Creek - A Dotted Line
2) Balsam Range – Five
1) The Infamous Stringdusters - Let It Go

Žádné komentáře:

Okomentovat